2014/01: A Balatonfüredi Hajógyár és a hazai motorizáció

A Balatonfüredi Hajógyár működése során háromszor került kapcsolatba közúti járművekkel. Egy nemrég előkerült érdekesség kapcsán röviden összefoglaljuk ezeket az eseteket.

Az egykori Balatoni Hajózási Rt Hajóépítő Üzemét 1948-ban államosították, majd 1950-ben Balatonfüredi Hajógyár néven újjászervezték. Néhány évvel később, amikor felvetődött a motorkerékpár-oldalkocsik gyártása, a lehetséges gyártóüzemek sorában a Balatonfüredi Hajógyár neve is felmerült.

Most ugrunk néhány évtizedet. Az 1980-as évek közepén a hódmezővásárhelyi Hódgép vállalat francia minta alapján városi kisautó gyártására rendezkedett be. A Puli első szériájának műanyag karosszériáját Balatonfüreden készítették.

S e két esemény közé illeszkedik ez a jármű:
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Egyelőre annyi derült ki, hogy kb 1972-1974 között a német Henschel Orion lakóautók nyers karosszériáját a Balatonfüredi Hajógyárnál laminálták műgyantából. Eddig két héj került elő, de hírek szerint még több hever szanaszét. A Veszprém Megyei Levéltárban a Balatonfüredi Hajógyár iratanyagában egy szép műszaki rajzon kívül nem sikerült más nyomot találni. Viszont úgy tűnik, hogy egykori dolgozóknál fennmaradtak fotók, iratok. Reményeink szerint hamarosan e lakóautókról bővebben is beszámolunk. Addig is, örömmel fogadjuk a fotókat, emlékeket.

Mentés

Küldd el barátaidnak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük