Budapest, V. kerület, Kossuth Lajos utca 12

Az egykori Ford-kereskedés üzletportálja ma is ugyanúgy néz ki

ford_ma

Az 1910-ben alakult Hahn Arthur és Társai cég sokáig az Üllői út 52/B alatt működött, de a hazai autókereskedelem fejlődésével szükségük lett egy belvárosi bemutatóteremre. Választásuk a Késmárky-Illés bérházra esett, ahol 1925-1927 között a Kiszel-féle étterem működött. A belsőteret az autók két szinten történő elhelyezése miatt átépítették.

hahn
Forrás: Képes Pesti Napló/FSZEK

1927. szeptember 1-én foglalták el az új központot: „Minden budapesti ember ismeri ezt a ragyogóan szép helyiséget, amelynek másfél emeletes márvány portálja valóban egyik legszebb dísze a Kossuth Lajos uccának. Hahnék még szebbé akarják varázsolni ezt a helyiséget, és igen célszerűen rendezik be. A Ford-széle személy- és teherautókat, szántógépeket és az ipari célokra szolgáló tehervontatású Fordson traktorokat a földszinten lévő mintateremben fogják beraktározni, és ugyanitten lesz az alkatrészülzet is, míg az irodahelyiségekül a félemeleti helyiségek fognak szolgálni”

hahn2
Forrás: Képes Pesti Napló/FSZEK

A Hahn cég öt éven át maradt a Kossuth Lajos utcában, 1932 szeptemberében átköltözött az Andrássy út 10 alá. A Kossuth Lajos utcai homlokzat ma is szinte teljesen ugyanígy néz ki.
További információk a házról az urbface-n

Küldd el barátaidnak!
,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük