Budapest, VII. kerület, Kertész utca 24-28

Egy garázs, amely ma is megvan


Az 1920-as évek elején a VII. kerület Kertész utca 24-28 szám alatt épített egy hatalmas bérházat a Cyklop Építő és Ingatlan Rt, amelynek része volt a parkológarázs, és egy további garázsépület.

cyklop2
Az emeletek közt a közlekedés vasbetonból készült rámpákon történik. Forrás: Érdekes Újság, 1924. november

cyklop3

Az új garázs három emeletsorból áll, a középső emeletsorban 56 masszív fakapukkal zárható box van, a másik két emeletsorban 200 autó fér el. Forrás: Érdekes Újság, 1924. november

cyklop4
A garázs megnyitásánál megjelent Auguszta főhercegnő és József Ferenc főherceg is. Forrás: Érdekes Újság, 1924. november

A garázsépületre 1928-ban plusz emeletet húztak, amelynek eredményeképpen kétemeletes lett s 250 gépkocsi befogadására volt alkalmas.
cyklop1

Kezdetben a cég saját leányvállalata, a Cyklop Garage Rt próbálta megtölteni a rendelkezésre álló hatalmas helyet. Karosszéria és fényező műhelyt rendeztek be, gumikat, alkatrészeket, sőt egy időben komplett gépjárműveket (Studebaker és Tatra) is árusítottak az utcára néző üzlethelyiségekben. Az igazgatásban segítségükre volt az Automobil Kereskedelmi Kft, amelynek székhelye a Gizella (ma Vörösmarty) téren volt, de a cég vezetője Reiman Gyula színes élete folyamán rengeteg gépjárművel kapcsolatos vállalat működésébe bekapcsolódott.

cyklop5
1928-1929. folyamán Szilárd Béla alkatrészkereskedő, aki a Nagymező utca 15 üzlethelyiségeiben működött egy fióklerakatot működtetett a Cyklop Garage-ban. Forrás: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár

A gazdasági válság kitörése előtt Farkas Borbála vette bérbe a garázst, aki “Középeurópa legnagyobb garage”-ként hirdette a telepet. Ekkor már benzinkút is üzemelt helyben s több rövidéletű vállalkozás próbálkozott az üzletekben.
Farkas Borbála nem sokáig bírta a csökkenő keresletet, ekkor az egykori Skoda-kereskedő Herskovits Ignác költözött be egy rövid időre, majd két okleveles mérnök Deák István és Hoffmann György üzemelésében működött a második világháborúig a komplexum.
A háború után az Autótaxi NV, majd a Főtaxi foglalta el a garázst. A mára alaposan megkopott fényű épületegyüttes jelenleg parkolóház, legfelső szintjén évekig a Kultmobil oldtimer-vállalkozás üzemelt.
Az épületen CYKLOP Garage illetve YKLO Garage feliratok emlékeztetnek a régvolt dicsőségre.

FRISSÍTÉS: 2017. decemberben a 24.hu írt az épület történetéről.

Küldd el barátaidnak!
, , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük