Budapest, VI. kerület, gróf Zichy Jenő utca 17.

0

1928-ban a Majláth cég a gróf Zichy Jenő utcában díszes bemutatótermet nyitott, ahol kizárólag az amerikai márka modelljeit árusították, s magyar nyelvű prospektust is kiadtak.


Majláth Mihály, a két világháború közötti időszak egyik legnagyobb formátumú kereskedője a Hunyadi téren kezdte pályafutását. Főleg angol motorok, így a Triumph és az AJS javításával és árusításával foglalkozott. A brit sportmotorok az 1920-as évek elején nagyon népszerűek voltak a hazai piacon, így Majláth üzlete gyorsan virágzásnak indult.
Az 1926-tól árusított Harley-Davidson annyira népszerű lett, hogy 1928-ban a Majláth cég a gróf Zichy Jenő utcában díszes bemutatótermet nyitott, ahol kizárólag az amerikai márka modelljeit árusították, s magyar nyelvű prospektust is kiadtak.

majlath_zichy

Amikor az 1930-as években Majláth profilt váltott, és áttért a DKW, majd a BMW autók árusítására a Zichy Jenő utcai üzletben használtautókat kínált, illetve javításokat vállalt.

1937-ben eladta a helyiséget a Deményi és Fia vállalatnak, amely a brit Morris, Wolseley és MG autókat forgalmazta.

“A szép bemutatóterem, iroda- és tárgyalóhelyiségek mögött, tágas service és javítóműhely áll a cég rendelkezésére, ahol a pompás angol márkák szakszerű kezelésben részesülnek” – írta a Magyar Auto Touring 1937. augusztusában.
A második világháború után a Deményi cég egyik tulajdonosa, Havas Géza vitte tovább az üzletet, amelyet 1948 környékén átadott a Bruck Nándor és Fiai vállalatnak. Államosításkor a Zichy Jenő utca 17 alatti műhelyt az V. számú Autójavító Vállalatba olvasztották. Később az AUTOKER, majd a rendszerváltást követően egy autófényező használta a helyiségeket. Később az Articsóka étterem, jelenleg pedig a Most bisztró üzemel az épületben.

Megosztás

Hozzászólás írása

© 2016 Magyarjarmu.hu. Minden jog fenntartva.