A Balatoni taxi

Szabó Gyula Balatoni Taxija nemrég került elő. Szeretnénk megismerni az autó teljes történetét, ehhez kérjük olvasóink segítségét.


Szabó
„Szántód, 1989. szeptember 29. Szabó Gyula pusztaszemesi lakos, a szántódi műszaki erdészet nyugdíjasa több száz órai munkával egy különleges, nosztalgia taxit épített. Az aluminium karosszériás, 22 kocsitípus alkatrészeiből összeállított járművet egy Volga személygépkocsi motorja hajtja. A Balaton-part egyik érdekességének számító taxinak már mind az öt világrészről volt utasa. A képen: utasra várva. Szabó Gyula a nosztalgia taxi alkotója és tulajdonosa.” – ez az MTI archívumában található fénykép képaláírása.

A Balatoni Taxi nagyon népszerű volt a Balaton déli partján az 1980-as években. Azután eltűnt szem elől. Nemrég a hasznaltauto.hu portálon tűnt fel. Jelenlegi tulajdonosa nem sokat tud hozzátenni a történetéhez. „Alaposan átnéztük, leműszakiztattuk. Van néhány furcsa megoldás, például a hegesztett felnik, a kábelezés stb. Hivatalosan egy Willys Jeep alapjaira épült. A legenda szerint Fedák Sári egykori Mercedeséből is bekerült néhány alkatrész”. A hátsó kerekek gulyáságyúról származnak. Az autót jelenleg egy GAZ Molotov teherautó motorja hajtja Dacia karburátorral.

Amikor a Facebookra kiraktuk a régi MTI fotót, többen is szeretettel emlékeztek vissza a Balatoni Taxira, más nevén Öszvérre. Jó lenne megtalálni az építő családját, hogy több részletet megtudhassunk erről az érdekes szerkezetről.

Fényképek: Krepsz Zoltán

Küldd el barátaidnak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük