A digitalizált folyóiratok

A március 15-i hosszú hétvége előtt érkezett a híradás, hogy az Országos Széchenyi Könyvtár által gondozott Elektronikus Periodika Adatbázisban hozzáférhető az Automobil-Motorsport 1926-1931 között megjelent számainak digitalizált változata.

Itt megtekinthető. A szkennelést a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtárának munkatársai végezték a Múzeumok Éjszakája mintájára megrendezett VII. Könyvtári Éjszakája rendezvény apropóján. Mint azt Molnár Sándor, a könyvtár digitalizáló csoportjának munkatársa elmesélte, az ötletet a magyarjarmu.hu honlap sajtótörténeti része szolgáltatta. Ennek külön örülünk.

Könyvtáros- informatikus végzettségű szakemberként elkötelezett híve vagyok a digitalizálásnak.
Amerikában a Horseless Carriage Foundation (http://www.hcfi.org/ ) csekély előfizetői díj ellenében elérhetővé teszi a Horseless Age, a Motor, a The Motor Age és más korai amerikai autós újságok nehezen hozzáférhető évfolyamait. Az osztrák Nemzeti Könyvtár ambíciózus ANNO programja keretében az Allgemeine Automobile Zeitung (1900-1938) (http://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno?aid=aaz ) és az Europe Motor (1920-1937) (http://anno.onb.ac.at/cgi-content/anno-plus?aid=omo ) szkennelését is elvégezte. Franciaországban a Le Chauffeur (1897-1907) (http://gallica.bnf.fr/Search?ArianeWireIndex=index&p=1&lang=FR&q=Le+Chauffeur ) olvasható online.
És most már magyar autós lapot is böngészhetünk online.

(A bejegyzés 2012-ben íródott. Azóta persze a helyzet radikálisan megváltozott; elsősorban az Arcanum nagyszerű munkásságának köszönhetően).

Küldd el barátaidnak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük