A Meseautótól a Merkurig

hess_meseauto1934

bmw319_festetics

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és a magyarjarmu.hu weboldal szerkesztőségének együttműködésében, az Autós Nagykoalíció támogatásával 2015. június 3-szeptember 27 között a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari lesz látható a „Meseautótól a Merkurig” című időszaki kiállítás, amely 1900-tól 1989-ig mutatja be a hazai automobil- és motorkerékpár-kereskedelem múltját.

A kiállítás helyszíne: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, 1036 Budapest, Korona tér 1

A kiállítás szakmai kurátora Négyesi Pál

A kiállításon 23 tabló segítségével mutatjuk be a hazai gépjárműkereskedelem múltját a XX. század elején létesített első kereskedésektől az 1989-es rendszerváltásig. Feltárul egy érdekes, izgalmas szakma múltja. Szó esik budapesti és vidéki kereskedésekről, az autókereskedelem szociológiájáról, a reklám és az autók kapcsolatáról. Külön részt szentelünk az autó- és motorkerékpársport históriájának, amely számos ponton kapcsolódott a kereskedelemhez.

Az installációk között a GoTrabiGo csapata által adományozott Trabant jelenti a fő érdekességet. Az autóba be lehet ülni, így a szülők, nagyszülők megmutathatják gyerekeiknek, unokájuknak egykor milyen járművel közlekedett az ország.

Egy Klíma I kútoszlop, kiegészítő tárgyak és néhány tabló segítségével bemutatjuk a benzinkutak hazai históriáját.

A Maróti Gyűjteménytől kölcsönkapott Berva, Danuvia motorok, továbbá korabeli játékok, rádiók és más műszaki eszközök, illetve fényképek segítségével felidézzük az Állami Áruházak hangulatát.

Két installáció foglalkozik azzal, hogyan nézett ki egy autókereskedés az 1920-as években, illetve milyen volt a Merkur átadótelep légköre.

E kiállítás apropóján jelent meg egy írásunk az 1925-ös Budapesti Nemzetközi Autókiállításról az
autoszektor.hu honlapon.

Mentés

Küldd el barátaidnak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük