Dongó Imre

Dongó Imre, a győri Bercsényi Miklós Közlekedési Szakközépiskola és Gimnázium tanára sportkocsi-rajongó volt. Az 1970-es évek elején elhatározta, hogy elkészíti álmai autóját.
Először vásárolt egy Wartburgot, majd elkészítette a középmotoros, hátsókerékhajtású kupé terveit, s munka után fúrt-faragott. Meglátogatta Heinz Melkus-t is, aki Drezdában éppen egy szintén Wartburg-alapú, középmotoros sportkocsi fejlesztésén dolgozott
A zártszelvényből készült vázszerkezetre darabonként hegesztette fel a kézzel formázott, egy milliméter vastagságú lemezeket, amelyeket a műhely falára ragasztott, 1:1-es méretarányú, milliméterpapírra rajzolt tervekhez hasonlított. A gitteléstől a fényezésen át a kárpitozásig mindent az ötletgazda végzett. Tíz hónap alatt készült el a fõdarabok eredete és a sportkocsis forma miatt Wartburg GT-nek keresztelt gyõri különlegesség. 1975-re készült el a jármű, de élőben nem lett annyira mutatós, mint a műhelyben.
Bár akkoriban az egyedi szerkezetekre a Közlekedésfelügyelet nagyon ritkán adott forgalmi engedélyt, de Dongó Imre ötven lóerős, 800 kilós, 1160 mm magas alkotása simán levizsgázhatott.
Ám a készítő mégsem volt maradéktalanul elégedett. „Állandóan bevertem a fejem és a könyököm: nagyobbra kellett terveznem”- emlékszik vissza. Az elhatározást – mint az a fentiek alapján sejthető – hamar tett követte. Maradtak a műszaki alapok, gyorsan elkészült a bukólámpával jellegzetessé tett, pirosra fújt, méretesebb karosszéria.
Négy-öt évig járt a tanár úr Wartburg GT-jével, megfordult vele Csehszlovákiában, Ausztriában is, de aztán megvált tőle.
Ám az alkotó agy sohasem pihen: a következő ötlet egy törpeautó volt. Gyakorlott mozdulatokkal látott munkához: alváz- és vázkeretet hegesztett, MZ-motort szerelt, differenciálművet alkotott. Hamar kész lett a kétüléses mini, ám nevet nem, és a jogszabályok változása miatt forgalmi engedélyt sem kapott. A nyolcvanas évek elején vásárolta meg tőle egy édesapa a kisfiának.
Dongó Imre ma is aktív, nyugdíjasként hegedűket készít.
Forrás: Féjja Zsolt, Veterán Autó és Motor, http://www.origo.hu/auto/veteran/20050704valora.html?pIdx=1.

Küldd el barátaidnak!
, ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.