Budapest, VI. kerület, Hunyadi tér 12

Majláth Mihály, a két világháború közötti időszak egyik legismertebb motorkerékpár-kereskedője első üzlethelyisége később a Mátra motorok központja lett.

Majláth Mihály 1895. november 17-én Győrrévfaluban (ma Révfalu néven Győr városrésze) született. Édesapja Majláth József, édesanyja Kocsis Mária volt. Majláth Mihály valószínűleg az első világháború során került Budapestre mint műszerész. Vaspöri Ferencz egykori varrógép- és kerékpár-kereskedő VI. Hunyadi tér 12. alatti üzletét vette át, amelyet a háború után az özvegy működtetett. Az özvegy, az 1891-ben született Zurián Katalin hamarosan Majláth Mihályné lett.

Majláth Mihály kezdetben motorkerékpárok javításával foglalkozott. 1922-ben váltotta ki az automobiljavító és -szerelő iparigazolványt, majd 1924-ben bejegyeztette vállalkozását. Ekkor főleg brit motorkerékpárokat árusított. Övé volt a Triumph, a Cotton és a Francis-Barnett képviselet is.
1926 tavaszán megkapta a Harley képviseleti jogot, s ebből az alkalomból készült fotó az üzletről.

harley
Az Automobil Motorsport 1926 augusztusában fényképes hírben jelentette be, hogy megérkezett az egyik legelső Harley-Davidson szállítmány Amerikából

1930-tól a Hunyadi téri üzlet működtetését hűséges munkatársa, Urbach László vette át. Urbach a harmincas években több márkával is foglalkozott: BSA, Triumph stb. A harmincas évek végén itt születtek meg a Mátra motor tervei is, s itt volt a cég központja! Az államosítást követően az üzlethelyiség az V. számú Autójavító Nemzeti Vállalat tulajdonába került. 1970-től it működött a Tefu központja.

Küldd el barátaidnak!
, , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük