Budapest, V. kerület, Kossuth Lajos utca 2/A

A KMAC titkárának családi virágboltja helyén díszes autószalon nyílt 1924-ben.

ferenciektere
Az épület egy későbbi képeslapon

A XIX. század végén épült Csáky-Cziráky palota a Belváros egyik ékessége, amelynek címe a két világháború között többször változott. A Kígyó térből az 1930-as évekre Apponyi tér és Ferencziek tere lett, így az ott berendezett boltok a Ferencziek tere 9-et adták meg címnek. Ma már az újabb és újabb átrendezések után, a palota a Kossuth Lajos utca első háza.

Mindenesetre a lényeg: szintén ezen a környéken, azaz egész pontosan az Apponyi tér 1 szám alatt működött a Királyi Magyar Automobil Club, amelynek vezértitkára egészen az 1920-as évek végéig Szelnár Aladár volt. Az ő családi virágboltja helyére költözött a Steyr-képviselet 1924-ben:
“A Kígyó tér és a Koronaherceg utca sarkán, a Szelnár féle virágüzlet helyén az elmúlt hetekben nyílt meg a Steyr automobilgyár magyarországi fiókjának bemutató helyisége.
A közismert portálé mögött két remekbekészült Steyr automobilt láthat az utca közönsége…
A helyiség hátsó részében foglalnak helyet az irodahelyiségek, alul az igazgatói és titkári szoba, fent pedig az adminisztrációs irodák vannak. Budapest egyik legforgalmasabb és legelőkelőbb pontján levő Steyr autóüzlet belső berendezése teljesen harmonizál az ott kiállított kocsikkal, s bátran helyet foglalhatna Európa akármelyik metropolisában” – írt az Auto című szaklap 1924 decemberében.

steyr1928
Még a korabeli újságírókat is megzavarta az Apponyi tér/Ferencziek tere elrendezés

1934-ben az akkor már Steyr-Austro Daimler-Puchművek névre hallgató vállalkozás, amely a A Lehel utca 25. alatti hatalmas javítóműhelyt és szervizközpontot működtette belvárosi bemutatótermét átköltöztette a Váci u 2 alá.

Küldd el barátaidnak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük