Budapest, VI. kerület, gróf Zichy Jenő utca 17.

1928-ban a Majláth cég a gróf Zichy Jenő utcában díszes bemutatótermet nyitott, ahol kizárólag az amerikai márka modelljeit árusították, s magyar nyelvű prospektust is kiadtak.


Majláth Mihály, a két világháború közötti időszak egyik legnagyobb formátumú kereskedője, a Hunyadi téren kezdte pályafutását. Főleg angol motorok, így a Triumph és az AJS javításával és árusításával foglalkozott. A brit sportmotorok az 1920-as évek elején nagyon népszerűek voltak a hazai piacon, így Majláth üzlete gyorsan virágzásnak indult.
Az 1926-tól árusított Harley-Davidson annyira népszerű lett, hogy 1928-ban a Majláth cég a gróf Zichy Jenő utcában díszes bemutatótermet nyitott, ahol kizárólag az amerikai márka modelljeit árusították, s magyar nyelvű prospektust is kiadtak.

majlath_zichy

Amikor az 1930-as években Majláth profilt váltott, és áttért a DKW, majd a BMW autók árusítására, a Zichy Jenő utcai üzletben használtautókat kínált, illetve javításokat vállalt.

majlath_dkw_muhely1935

A műhely 1935-ben. Forrás: Magyar Auto Touring

1937-ben eladta a helyiséget a Deményi és Fia vállalatnak, amely a brit Morris, Wolseley és MG autókat forgalmazta.

demenyi_zichy

A Deményi és Fia üzlethelyisége 1937-ben. Forrás: Magyar Auto Touring
demenyi_zichy2
demenyi_zichy3

“A szép bemutatóterem, iroda- és tárgyalóhelyiségek mögött, tágas service és javítóműhely áll a cég rendelkezésére, ahol a pompás angol márkák szakszerű kezelésben részesülnek” – írta a Magyar Auto Touring 1937 augusztusában.
A második világháború után a Deményi cég egyik tulajdonosa, Havas Géza vitte tovább az üzletet, amelyet 1948 körül átadott a Bruck Nándor és Fiai vállalatnak. Az államosításkor a Zichy Jenő utca 17. alatti műhelyt az V. számú Autójavító Vállalatba olvasztották. Később az AUTOKER, majd a rendszerváltást követően egy autófényező használta a helyiségeket. Később az Articsóka étterem, jelenleg pedig a Most bisztró üzemel az épületben.

Küldd el barátaidnak!
, , , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük