Budapest, XIII. kerület, Lehel utca 10

Az egykor a VI. kerülethez, Terézvároshoz tartozó ipari negyedben fekvő telep többször is kapcsolatba került az automobilizmussal.

Arnold Spitz osztrák kereskedő 1904-ben létesített fióktelepet Budapesten: „1200 négyszögméter fedett és 1400 négyszögméter udvari területet foglal el,  és vevőközönsége részére egy minden modern készlettel és kényelemmel berendezett 100 kocsi számára való kocsiszínt tart fenn” írta a korabeli tudósítás.

Forrás: Allgemeine Automobil Zeitung
Forrás: Allgemeine Automobil Zeitung

Spitz 1905-ben csődbe ment. Ezt követően különféle gépgyárak foglalták el a területet.

Forrás: Seidner Zoltán/Magyar Építészeti Múzeum
Forrás: Seidner Zoltán/Magyar Építészeti Múzeum
Forrás: Seidner Zoltán/Magyar Építészeti Múzeum
Forrás: Seidner Zoltán/Magyar Építészeti Múzeum

Majd az 1930-as évek közepén megvásárolta a Méray Motorkerékpárgyár Rt és vadonatúj, a kor szellemének megfelelő főhadiszállást építettek javítóműhelyekkel, irodahelyiségekkel stb.

  1. március 23-án nyílt meg az új Méray telep a Lehel utca, Lőportár utca, Tüzér utca határolta telken. “Az üzem Lehel utcai frontján találjuk az ízlésesen berendezett gépkocsi- és motorkerékpár-szalonokat, míg az emeleten a különböző irodahelyiségek vannak elhelyezve. A Tüzér utcai oldalon, a bejárattal szemben, alig észrevehető emelkedésen jutnak fel a kocsik az első emeletre, ahol a teljesen fedett service-szolgálat van. … Az elkülönített service-rész mögött találjuk a javítóműhelyt. A földszinten, részint a kétoldalt elhelyezett munkahelyeken vannak a karosszéria-, javító, fényező, motorszerelő és kárpitosüzemek, valamint az olajservice, míg a földszinti fedett csarnokban a mosó és tisztító helyiségek: ugyancsak itt nyert elhelyezést a közismert Méray tehertaxi-park is”. A megnyitón megjelentek a kormány, a Kereskedelemügyi Minisztérium, a Belügyminisztérium képviselői és más előkelőségek is.

A Méray az államosításig használta ezt a telepet. Később a 18. számú AKÖV, majd a posta hírlapelosztó-irodája (HELIR) költöztek be. Úgy tűnik 2019. folyamán az épület gazdát cserélt, és lakóházzá alakult át.

Küldd el barátaidnak!
, ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük