Budapest, V. kerület, Váci utca 81

Két gyönyörű fotó a Skoda Múzeumból

v_vaci_u_81

Forrás: Skoda Múzeum

A Skoda múzeumból származó fényképen a Váci utca-Szarka utca kereszteződése látható – közel a Szabadság híd és a Vásárcsarnok. Akkoriban az utca a műhelyek zajától volt hangos: Szemián Ágoston bronzműves és lakatos a pincében tevékenykedett, de itt fúrt-faragott Nagy József bútorasztalos is. És 1913-tól néhány éven át benn az udvarban a Laurin-Klement Rt javítóműhelye és garázsa is itt székelt.
Sigmund Weidmann, egy osztrák kereskedő a Laurin&Klement támogatásával 1907-ben Teréz kőrút 1 alatt létesített irodát, majd néhány hónappal később a Nyugati pályaudvar közelében, a Semmelweiss utca 9 szám alatt bemutatótermet is nyitott, ahol a cseh autókon kívül az olasz Fiat gyártmányait is árusították. A Laurin&Klement motorkerékpárjai – azaz akkori szóhasználattal motorkerekei népszerűek voltak hazánkban, s a cég szerette volna autóit is népszerűsíteni. Sőt, még ennél is többre vágytak: 1908-ban Václav Klement azzal a javaslattal kereste meg az Osztrák-Magyar Monarchia közös Hadügyminisztériumát, hogy a balkáni piacok ellátására összeszerelő üzemet létesítenének Magyarország területén.
Erre végül nem került sor, de a magyar képviselet szépen fejlődött. A Fiattal nem sokáig foglalkoztak, de a Laurin&Klement és a szintén cseh Raf cég gyártmányai népszerűnek bizonyultak. 1913-ban az Andrássy út 10 szám alatt a cég méretének megfelelő kiállítóterem nyílt meg. Ezzel párhuzamosan egy, az akkori igényeknek megfelelő garázst és szervízt létesítettek a Váczi utca 81 alatt. A képviselet vezetését Herskovits Ignác, a hazai autókereskedelem úttörője intézte.

v_vaci_u_81_2
Forrás: Skoda Múzeum

Nem lehet tudni pontosan a Váci utcai belső udvari műhely meddig szolgálta a Laurin&Klement céget – az 1920-as évek elején még biztosan.
Maga az épület és a Turul Udvar túlélte a második világháborút. 1996-ban bontották le, s helyére hétszintes irodaház került.

Küldd el barátaidnak!
, , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük