Budapest, V. kerület, Apáczai Csere János utca 1

Ma már nincs meg az egykori Horch, Wanderer kereskedés

Az egykori Mária Valéria, ma Apáczai Csere János utca a Duna-parti szállodasor mögött található. Az 1-es számú ház utcára nyíló frontján 1913-ban Bárdi József Automobil Rt rendezte be városi mintatermét. Bárdiék az első világháború után az Andrássy útra költöztek.

Az autók másfél évtizeddel később tértek vissza ebbe az üzlethelyiségbe: Hess Ervin, „egy szőke nyulánk fiatelember” 1934-ben saját üzletet nyitott, ahol a Horch és Wanderer autókkal foglalkozott. Egy évvel később nyitotta meg szalonját a Mária Valéria u 1 alatt. Ügyfelei között a korszak elitjét találjuk, köztük maga Horthy Miklós kormányzót.

bp_v_apaczai_csere_j_u-1_9386
A kép bal oldalán látható a Mária Valéria utca 1, a Hess Ervin cég bemutatótermének bejárata 1937 körül. Az épület ma már nincs meg. Forrás: Magyar Építészeti Múzeum/9386

A második világháborúban az immár Személy és teherautókereskedelmi Kft nevet viselő cég a Tempo kisteherautók és a Trippel kétéltű járművek forgalmazásával foglalkozott. Az ostrom során, 1944-ben áttették székhelyüket a Fehérvári út 71-73 alá.

Küldd el barátaidnak!
, , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük