Győr, Árpád utca 50

A győri motoros élet egykori központja


gyori_altalanos_kozlekedesi
Forrás: Győr-Sopron-Moson Megyei Levéltár

Csillag István vállalkozó 1925. végén autógarázs és benzinkút létesítésére kért engedélyt Győr városától. A a Star Auto Garage 1926. április 1-én nyitotta meg a kapuit az Árpád utca 50 szám alatt: a telepen garázs, szervíz és benzinkút kaptak helyet. A Star-garázs lett a helyi autós-motoros élet központja.

gyori_altalanos_kozlekedesi3
Forrás: Győr Város Levéltára

Csillag Békefy Elemérrel közösen részt vett a helyi és helyközi autóbusz hálózat kialakításában, majd a győri taxiközlekedés megszervezésében is. 1928 végén már 15 Star autóbusz és hat taxi karbantartásáról és javításáról kellett folyamatosan gondoskodni.
A gazdasági válságot a cég jó állapotban vészelte át. Új szolgáltatásokkal, árufuvarozással és karosszériagyártással bővítették tevékenységüket
1932-ben a Star Auto Garage-ból Győri Általános Közlekedési Vállalat Kft lett.

gyori_altalanos_kozlekedesi2 gyori_alt1

1937-ben így írtak a telephelyről:
“A tágas udvarról a javításra szoruló kocsikat s gépjáróműveket elsősorban egy nagy mosóterembe viszik, ahol megtisztítják a sártól, majd egy emelődaru segítségével a magasba emelik és így javítják, igazítják és hozzák rendbe a megsérült kocsikat. Külön javítóműhelyben dolgoznak a munkások az alkatrészek elkészítésén, majd a megjavított gép járómüveket egy szép földalatti garage- ben helyezik el. Külön-külön szakmunkások foglalkoznak a különböző sérült részek megjavításával és a vállalatot annak vezetői olyan tökéletessé fejlesztették, hogy európai államokból országunkon keresztül utazó minden nemzet gépjárómüvét képesek rövid idő alatt megjavítani. Büszkesége a magyar közlekedési iparnak ez a szép vállalat, de büszke lebet reá, Győr sz. kir. város is”. A műhelyt Békefy feleségének testvére, Inkei László vezette.

A második világháború során az épület bombatalálatot kapott.

gyori_altalanos_kozlekedesi4
A homlokzat leomlott. Fotó: Nagy István
gyori_alt2

A belső tér romokban hevert. Fotó: Nagy István

1946-ban lebontották, de helyére csak 1964-ben építettek egy hétemeletes panelházat.

Köszönet Takács Jánosnak a segítségért.

Küldd el barátaidnak!
, , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük