Budapest, VI. kerület, Liszt Ferenc tér 4

Az erkély több, mint 100 év után is ugyanolyan.

A Friedmann ház földszinti üzlethelyiségébe 1904. május 1-én költözött be Bárdi József, a Magyar Ruggyantaárugyár korábbi alkalmazottja, ismert autós szakember.

bp_vi_liszt_ferenc_ter_4
Az üzlet 1905-ben. Forrás: Allgemeine Automobil Zeitung

Ekkor még a Liszt Ferenc tér nem létezett, az üzlet címe: VI. Gyár utca 10.
Bárdi két éven át árusított automobil-, varrógép- és kerékpár-alkatrészeket. Időközben az alkatrészeken kívül autókkal egészítette ki tevékenységét: ő lett a magyar Mercedes képviselő. Éppen ezért 1907 elején továbbköltözött a Mozsár utca 9 szám alá.

1912-ben újabb autós cég foglalta el az üzlethelyiséget. Kemény Ignác marhakereskedő 1909-ben vásárolta meg az Automobilia nevű gumijavító műhelyt, amelyhez hamarosan Krausz Mór, a Bárdi cég korábbi alkalmazottja is betársult. Az Automobilia cég 1912-ben költözött a Liszt Ferenc térre, s több mint három és fél évtizeden át a hazai autóalkatrész beszerzés egyik fellegváraként szolgált.

liszt_ferenc_automobilia
Forrás: Magyar Auto Touring, 1935

A második világháború alatt Krausz Mór, aki időközben beházasodott a Kemény családba, elhunyt, de az üzlet tovább működött egészen az 1949-es államosításig.
Ezt követően a MOGÜRT, majd az AUTÓKER működtetett itt alkatrész-üzletet, amely a ’70-es évektől Zsiguli, majd később Zastava alkatrészeket árusított egészen az 1989-es rendszerváltásig.
Az épület történetéről bővebben az urbface írt.

Küldd el barátaidnak!
, , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük