Budapest, XIII. kerület, Lehel tér 1

Ma már sajnos nincs meg az 1937-ben épült egykori BMW és DKW központ.

Majláth Mihály a két világháború közti időszak egyik legsikeresebb gépjárműkereskedője volt. Pályafutását a Hunyadi tér 12. alatt kezdte, majd később a gróf Zichy Jenő u 17. alatt nyitott fióküzletet.

1937-ben a dinamikusan fejlődő cég új központot avatott fel.

lehel_ter
Az épület elölről
lehel_ter1
Az épület hátulról, a Lehel téri templom irányából fotózva. Fotó: Seidner Zoltán/Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára

Ma már sajnos nincs meg az épület, amely a Lehel utca elején állott. A 387 négyszögöl területen elhelyezkedő főhadiszállás megfelelt a kor összes követelményének, amint az a Motoros című szaklap korabeli leírásából is kitűnik:
„Május 1-én ismét költözködik a Majláth cég, mely most a Lehel – Bulcsú és Tüzér uccák között elterülő telekkomplexumon építi fel pompás új otthonát. A régi helyiségek – akárcsak tíz esztendővel ezelőtt – ismét szűknek bizonyultak.
Az elmúlt esztendő fordulópontot jelentett: a cég egy év leforgása alatt az Auto Union legkisebb típusú gépeiből kerek 200 DKW kocsival ajándékozta meg autóparkunkat, majd amikor a BMW gyár is rábizta világhírű autógyártmányainak képviseletét, a Majláth cég számára szűknek bizonyultak a helyiségek.
Igy érkezett el a cég az épülő Lehel téri telephez.
Az új Majláth ház főfrontja a Lehel térre nyílik. A 33 méter mély, trapézalakú telket oldalain a Lehel, illetve Tüzér uccák határolják, a telek hátsó frontja 40 méterre szélesedik. A modern vonalú épület főfrontjának közepén forgóajtón át jutunk be az épületbe, ahol a földszinten, a bejárattól jobra a DKW, balra a BMW kocsik világos, tágas mintatermeit találjuk. A hall hátsórésze félkörű kiképzésben a felszerelési cikkek mintatermét fogadja be, melyhez a cég tradícióihoz híven hatalmas alkatrészraktár csatlakozik.
A háromnegyedrészben az uccaszint fölé épült alagsorban tökéletesen kiépített termet találunk a raktáron álló kocsik számára, és itt nyernek elhelyezést a gépház, kovácsműhely, a Lehel uccára néző ablakaival teljesen ujonnan berendezett javítóműhely, itt sorakoznak a szerelők mosdó, öltöző és étkező helyiségei is.
Az épület Tüzér uccai oldalán széles bejáró vezet a belső műhelyekhez. A szétágazó behajtás letérője a javítóműhelybe, az út egyesen futó ága pedig az emelőkkel ellátott legmodernebb felszerelésű szervizállomáshoz vezet.

lehel_ter2
Képriport az Auto-ban

Az üzletház emeleti traktusán nyernek elhelyezést az amerikai rendszerben felszerelt irodahelyiségek, a középre került főnöki szobával az összes helyiségek tekinthetők lesznek.
A Majláth cég új üzletháza a magyar gazdasági élet egyik erőssége lesz. Ilyen pillérekre lehet és ilyen alapokra kell felépíteni automobilizmusunk fellegvárát, hazánk gazdasági fejlődésének egyik legfontosabb bástyáját”

A szolid üzletmenetnek a második világháború vetett véget. A háború után a megváltozott politikai és gazdasági környezetben Majláth Mihály szerényebb keretek között megpróbált talpra állni, de az államosítást ő sem kerülhette el. A Lehel téri garázst lebontották, helyére lakóház épült.

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Küldd el barátaidnak!
, ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük