2014/05: Ocskay Zoltán: Autózás az ötvenes években – könyvkritika

Ocskay Zoltán legújabb kötete valódi hiánypótló munka. Nem csak az autózás története iránt érdeklődőknek ajánlott.

otvene
Nagyon nehéz, sőt, lehetetlen lesz elfogulatlan könyvkritikát írni Ocskay Zoltán, a Veterán Autó és Motor szerkesztőjének legújabb művéről. Úgyhogy igyekszem visszafogni magam, és nem fogok ömlengeni 🙂

A szerzővel évekkel ezelőtt együtt kutattunk a levéltárban, a „Csepeli motorkerékpárok” című könyvhöz gyűjtöttünk anyagokat. Már akkor kiderült, hogy roppant alapos és lelkiismeretes kutató, aki hajlandó átnézni többtucat dobozt egy-egy érdekesebb papírért.

Az Autózás az ötvenes években című köteten is érződik ez az alaposság. Ahhoz, hogy sikerüljön egy „technikatörténetnek látszó korrajzot” összeállítani át kellett nézni a Miniszterelnökség, az összes Minisztérium, a MOGÜRT és még számos más szervezet iratanyagátnak az adott korszakra vonatkozó részét. Ehhez jöttek még a különböző memoárok, interjúk stb.

A végeredmény? Mostanában nagyon sokat lehet hallani Takács Tibor történész Szoros emberfogás – Futball és állambiztonság című művéről. Az Autózás az ötvenes években nem annyira átfogó mű, de megérdemelné, hogy ne csak az autós szubkultúra résztvevői körében emlegessék. Nagyon sok apró, érdekes részlet derül az 1945-1958 közti időszakról. Az „ötvenes évek” jelen esetben az 1951-1957 közötti időszakot jelenti, amikor a magáncélú autó használatot erőteljesen visszaszorították.

Ám az előzmények sem hiányozhatnak, hiszen már 1940-től kezdve életbe léptek bizonyos korlátozások.

Kiderül a kötetből, hogy a nagyon sokszor emlegetett „nagy fekete autók” bizony nem Pobjedák vagy más szovjet csodák voltak, hiszen az ÁVH (ÁVÓ) erre a célra elsősorban brit járműveket, Vauxhallokat, Hillmannokat használt.

A párt vezetői pedig az amerikai autókat preferálták. „Szerencsétlen módon nem maradtak fenn olyan levelek a levéltárakban, amelyekben kommunista vezetők tiltakoznak a luxuskivitelű kocsik ellen, s valami kopottat igényelnek, hogy az utcákon járók jobban maguk közül valóknak érezzék őket. Az ellenkezőjéről kétségkívül annál több a dokumentum”.

S ez a részlet is illusztrálja a kötet egyik nagy erősségét: az irónia segít megérteni egy olyan rendszert, amely bár távolba tűnt, s ma kicsit pitiánernek, kisszerűnek hat, de akkoriban félelmetes és elnyomó gépezet volt.

A kötet 3900 forintért megvásárolható a Veterán Autó és Motor webshopjában, ezen kívül kiállításokon, börzéken. (Korábban azt írtuk, hogy könyvesboltokban is, de a kiadó ettől végül elállt).

Négyesi Pál

Mentés

Küldd el barátaidnak!
, ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük