2018/03: A Közlekedési Múzeum történelmi magántaxija a Tuning Show-n

Az Automobil és Tuning Show-n (AMTS) március 23–25. között a Hungexpo “G” pavilonjában kiállított Magotax a Közlekedési Múzeum gyűjteményében megőrzött egyetlen megmaradt magántaxi a második világháború előtti időkből.

A Budapesten 1913-ban megindult taxiközlekedésben résztvevők az ipartörvény rendelkezései szerint csak hazai gyártmányú személygépkocsit használhattak.

A Podvinecz és Heisler Malomépítészet és Gépgyárban 1904-től készültek gépkocsik (1912-től Magyar Általános Gépgyár – MÁG). 1927-ben mutatták be a hathengeres motorral, amerikai mintára tervezett, külföldi fődarabok felhasználásával megépített új, Magosix típust. A második világháború előtt ez a típus volt az utolsó, sorozatban gyártott, hazai tervezésű személygépkocsi. Az alvázak szerelésénél részben futószalagos összeszerelést alkalmaztak. A magántaxisok részére hengerhüvelyekkel, kisebb furatú motorokkal (kedvezőbb adókategória) szerelték, ez volt a Magotax.

A Múzeum gyűjteményébe tartozó gépkocsi megmenekülése annak köszönhető, hogy tulajdonosa a háború után már csak rövid ideig fuvarozott, így járművét nem államosították.

Küldd el barátaidnak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük