2018/04: Kalandra fel! Emlékkiállítás az 1912-es Budapest-Konstantinápoly Túraút emlékére az isztambuli Balassi Intézetben

2018. április 26-án este Isztambulban diplomaták, helyi újságírók, a társasági élet szereplői és a Közlekedési Múzeum képviselőinek jelenlétében az isztambuli Magyar Intézetben megnyílt az 1912-es Budapest-Konstantinápoly túraút emlékkiállítás.

kiall1

kultur

Öröm látni, hogy egyre több helyen jelenik meg híradás erről a kiállításról. Például itt lehet olvasni beszámolót. Én egy kicsit más szemszögből, mint a kiállítás egyik szervezője szeretnék a háttérről mesélni.

2016. novemberében a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum új vezetősége együttműködési megállapodást kötött a Fortepan archívummal. A megújuló Közlekedési Múzeum egyik sarkalatos pontja egy remek archívum, s a Fortepan szellemisége pont egybetalálkozik a Múzeum igazgatóinak elképzelésével. Én, mint a Fortepan egyik szerkesztője, illetve a Múzeum megújulási törekvéseit segítő szakember örömmel fogadtam ezt a kezdeményezést. Tamási Miklós, a Fortepan szerkesztője a múzeum archívumában számos érdekes, izgalmas anyagot talált, amelyekből az Index hasábjain jelent meg több válogatás is.

14 hónappal ezelőtt, 2017. február 25-én Flúgos futam címmel jelent meg az 1912-es Budapest-Konstantinápoly Túraútról egy összeállítás, amelynek alapján egy üvegnegatív-sorozat képezte.

kons1

kons2

Az üvegnegatívokat Vértes Vilmos István gépészmérnöktől (1942-től Vértessy Vilmos István) vásárolta a múzeum. Vértessy, aki az első világháború előtt részt vett a Királyi Magyar Automobil Club által szervezett összes túraúton, 1969-ben több, mint 100 tételből álló gyűjteményét átadta a Közlekedési Múzeumnak. A gyűjtemény egy része ma a Fortepanon is megtekinthető. Az Index által is közölt üvegnegatívokról időközben kiderült, hogy rendkívül jó minőségű másolatok, s mivel a Fortepan adatbázisba csak eredeti képeket veszünk fel, így ez a sorozat nem kerülhetett fel a honlapra.

Visszatérve az Index cikkre, az olvasók között szerepelt Fodor Gábor is, az isztambuli Magyar Intézet igazgatója is, aki felvetette, hogy az intézet szívesen rendezne egy kiállítást a túraútról. Lázas szervezőmunka kezdődött. Vértes Vilmos hagyatékából számos remek dokumentum került elő: a Túraút hivatalos programja, meghívó ötórai teára (a sajtótájékoztató korabeli megfelelője), egy prospektus, amely az útvonalat részletesen is bemutatta stb, továbbá egy cikkgyűjtemény, amely a versenyhez kapcsolódó tudósítások egy részét gyűjtötte össze. Fodor Gábor az Oszmán Levéltárban további érdekes iratokra bukkant.

otoraitea

menu

A koncepció finomításában a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum több munkatársa, Turcsányi Eszter, Hídvégi János és Merczi Miklós segítettek. Annak érdekében, hogy ne csupán dokumentumokat közölhessünk, a Múzeum beszerzett két autómodellt: a Franklin Mint 1:24 méretarányú 1912-es Packard-ját és a Norev cég DeDion-ját.

k1

A Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára a gyűjteményükben található fényképeket bocsátotta rendelkezésre – köztük Klösz Pál, a híres fényképész, Klösz György fia egyik fotóját. 2017. őszére körvonalazódott a kiállítás szerkezete.

1893-1949

Időközben kiderül, hogy Törökország egyik legjelentősebb ipari és közlekedési múzeuma, a Rahmi M. Koç Museum is érdeklődik a téma iránt. Így az a döntés született, hogy a Koç Museumban néhány tabló segítségével beharangozzuk a Magyar Intézet kiállítását.

Ezek után 2018. április 26-án két megnyitóra is sor került. Zsigmond Gábor, a Közlekedési Múzeum igazgatóhelyettese és jómagam képviseltek a Közlekedési Múzeumot. Először a Koç Museumban egy gyors tárlatvezetést követően, Ertuğrul Duru a múzeum igazgatója és Hendrich Balázs főkonzul jelenlétében megnyitották azt az ideiglenes kiállítást, amely kedvcsináló a Magyar Intézet kiállításához.

IMG_20180426_170602

Az Intézetben Fodor Gábor úr és munkatársai jelentős erőfeszítéseket tettek azért, hogy a kiállítás minél nagyobb hatású legyen. Az utcáról is látható a hatalmas Budapest-Konstantinápoly felirat. Az Intézet falára Tóth Lea segítségével felfestették a túraút útvonalát. Az ötórai tea és a záróvacsora menüje köré is kisebb installációt rendeztek be. A tablók,korabeli dokumentumok, makettek nagyszerű összképet alkotnak. Az április 26-i ünnepélyes megnyitón dr Zsigmond Gáborral közösen bemutathattam a kiállítást a résztvevőknek, s így learathattuk munkánk gyümölcsét. A kiállítás Isztambul után Szófiában és Bukarestben, sőt az elképzelések szerint később majd Budapesten is megtekinthető lesz.

k

k2

k3

k4

Négyesi Pál
Szerkesztő, magyarjarmu.hu

Küldd el barátaidnak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük