Bory József (1876–1958)

Bory József 1876. július 10-én született Aba községben. Három évvel később édesapja kovácsműhelyt létesített a közeli Székesfehérvárott s így a Bory család átköltözött a városba. József először édesapja műhelyében tanult, majd vándorútra kelt az országban. 1901-re tért haza már, mint képzett mechanikus és kovács. Ekkor kezdtek el kerékpárokat készíteni, majd 1903-tól motoros kerékpárokat is. 1904 és 1906 között Bory József Németországban folytatott tanulmányokat, ahol egyebek mellett a Berliner Motorwagen Fabrik-ban tanulmányozta az önjáró kocsik készítésének fortélyait. Hazaérkezésekor már autógyártási terveket dédelgetett és 1907-ben államsegélyért folyamodott. Állítása szerint ekkor évi 3-4 motorkerékpár gyártására volt képes. Emellett 1908-ban egy kisautót is konstruált, amely a Budapesti Nemzetközi Automobilkiállításon díjat nyert.

Bory József autója

Ennek ellenére a vidék még nem volt fogékony az újdonság iránt. Három évvel később, 1911-ben József Budapestre költözött és feladta járműgyártási álmait.
A családtól származó információk és a fennmaradt fényképek Zedel- és Zedel-alapú motorok beépítéséről tanúskodnak. Egy 1924-es eladási irat pedig egy “használt Bory és Puch gyártmányú, 3266-os motorszámú motor” adásvételéről szól. Úgy tűnik, hogy kevesebb, mint 10 Compact márkajelű motor készülhetett Bory műhelyében.
Négyesi Pál

Bory Compact

Mentés

Küldd el barátaidnak!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.