Bíró László József (1899-1985)


Bíró László József újságíró, szobrász, festő, műkritikus, tőzsdeügynök, hipnotizőr, autókereskedő és természetesen feltaláló is volt. Leghíresebb találmánya a golyóstoll. Egy automata sebességváltót is kidolgozott, amely iránt a General Motors nagy érdeklődést mutatott.

Egy petróleumtársaság vámügyintézőjeként Bíró vásárolt egy vörös Bugattit, melyben a tengelykapcsolós mechanizmusú sebességváltóval való kapcsolást túl nehézkesnek találta. Ekkor kezdett el elmélkedni a sebességváltás automatikus megoldásán.
Egy évnyi kísérletezés után megépítette és szabadalmaztatta automata sebességváltóművét.
A tömeggyártáshoz azonban nem rendelkezett elegendő tőkével, így arra az elhatározásra jutott, hogy eladja a szabadalmi jogot. A General Motors német leányvállalata, az Opel kérte arra, hogy mutassa be találmányát Berlinben. Hogy műve megbízhatóságát növelje, Bíró beépítette azt saját motorbiciklijébe. Így indult neki az 1000 km-es útnak Berlinbe egy utasával, aki az oldalkocsiban foglalt helyet. Hegyen-völgyön át végül is minden probléma nélkül megérkeztek.

Erről Bíró így írt önéletírásában: „Végül megvették a jogokat […] és közölték velem, hogy nincs szándékukban gyártani (a berendezést), mivel már sok éve hidraulikus sebességváltóval dolgoznak, és továbbra is ezt kívánják alkalmazni. Egyszerűen azért vették meg találmányomat, hogy azt ne vehesse meg a konkurencia.”

Forrás: Marianna Bíró, szabadalom.blogter.hu

Mentés

Küldd el barátaidnak!
, , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük