Schimanek Emil (1872–1955)

A Műegyetem rektora, az Országos Automobilszakértő Bizottság elnöke, a Királyi Magyar Automobil Club alelnöke. Újfajta porlasztót és fagázgenerátort is szabadalmaztatott.

Schimanek Emil 1872. november 23-án született Budapesten. Műegyetemi tanulmányait Budapesten végezte, majd Berlinbe utazott szakmai tanulmányútra. Onnan hazatérve a Ganz-gyár főmérnöke lett, majd 1900-ban, azaz 27 évesen a Műegyetem nyilvános rendkívüli tanárává, 1902-ben pedig a gépszerkezettani tanszék nyilvános rendes tanárává nevezték ki. Szinte ezzel egy időben nevezik ki a gépészmérnöki osztály dékánjává, majd 1923-ban megválasztják a Műegyetem rektorává. Nem érdektelen megjegyeznünk, hogy diákja volt többek közt a később világhírűvé lett tudós, Kármán Tódor, a rakétatechnika atyja, aki mindig meleg szavakkal emlékezett meg tanáráról.
Schimanek Emil tanári pályafutása mellett az Országos Automobilszakértő Bizottság elnökeként felügyelte az állami sofőrképzést, az autók vizsgáztatását stb. A Királyi Magyar Automobil Club egyik alelnökeként is tevékenykedett.
1926-ban újfajta porlaszót, a második világháborúban fagázgenerátort szabadalmaztatott. Utóbbi liszenszét az Uhri-féle karosszériagyár is megvásárolta.
Schimanek Emil 1955-ben hunyt el.

Mentés

Küldd el barátaidnak!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.