Buday Miksa

A Buday-család leginkább motorcsónaképítőként szerzett magának hírnevet. Buday Béla az 1920-as években indította el ezirányú tevékenységét.

A harmincas évek közepén egy vállalkozó, Bernfeld László ötlete alapján tehertaxi szolgáltatás bevezetésére szánta el magát, s motorkerékpár-alkatrészekből összeállított 5-6 háromkerekű áruszállító járművet.
A család másik tagja, Miksa az 1920-as években Németországban részt vett a különleges, csillagmotoros Megola motorkerékpár konstrukciójában. Miután a harmincas évek második felében hazatért, a családi emlékezet szerint 1936-1937 táján úgy döntött, hogy megpróbál építeni magának egy autót. Különösen kedvelte az Adlereket, így első járműve a Trumpf Junior-ra hasonlított.
Visszaemlékezések szerint összesen nyolc autót készített. 1948-ban összeállított „egyszemélyes taxijáról”, azaz kétüléses sportos kisautójáról a korabeli szaksajtó is írt. Innen tudjuk, hogy motorja 750 cm3-es BMW, míg sebességváltója 753 cm3-as Zündapp motorkerékpárból származott. Az első futóművet Fiat, a hátsó hídat Opel roncsból szerelték ki.

Küldd el barátaidnak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük