Zupka Antal (Budapest)

Zupka Antal 1866. február 20-án született Bugyi községben. A szakmát édesapjánál, Zupka Lajos kovácsmesternél tanulta ki. Úgy tűnik, hogy e család nem állt rokonságban a szintén karosszériaépítéssel foglalkozó Zupka Lajos céggel.
Zupka Antal 1882-ben állt munkába, mint kovácssegéd, majd 1892-ben önálló kovácsműhelyt nyitott a Podmaniczky u. 65. alatt. Innen 1900-ban átköltözött a kocsigyártó ipar szívébe, a VIII. kerületi Illés utcába. Kibővítette üzemét, s 1910-ben már az Illés utca 17 alatt, mint kocsigyártó hirdette magát.

Forrás: Magyar Országos Levéltár

Időközben megnősült, s 1898-ban megszületett fia, Ferenc.
Ferenc 1926-ban csatlakozott a családi vállalkozáshoz, amely 1928-ban megvásárolta a Weymann-rendszerű karosszériák gyártási jogát. A francia Charles T Weymann által 1922-ben szabadalmaztott megoldás lényege, hogy a fa vázra műbőr felépítmény került. A Zupka Antal féle vállalkozás 1932-ben csődöt jelentett, s Antal még ugyanebben az évben elhunyt.

Zupka Antal reklám 1929-ből. Forrás: Országos Széchenyi Könyvtár

2017-2018. folyamán a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum archívumának rendezése közben sikerült rábukkanni Harmat József hagyatékának egy részére. Ő több kocsigyárban és karosszéria-készítő műhelyben is dolgozott a két világháború között. Valószínűleg a galériában látható felvételek tőle származnak.

Küldd el barátaidnak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük