Schillinger Gyula (Budapest)

Schillinger Gyula 1916-ban nyitotta meg „automobil felsőrész” készítéssel foglalkozó műhelyét Angyalföldön, az Üteg u 7-9 szám alatt.
Az 1920-as évek elején sikerült megállapodni a Király Automobil Rt-vel, amelyek következtében a jól fogyó Buick alvázakra a Schillinger cég készített felépítményeket. 1924-ben egy reklámgyanús hír már arról számol be, hogy egy szezon alatt 50 „kombiné” karosszériát készített. Ezen kívül Minerva, Hispano-Suiza, Austro-Daimler, Mercedes-Benz és MÁG alapokra épített munkáiról is írtak a korabeli lapokban.
A siker azonban nem bizonyult tartósnak, s 1929-ben a műhely csődöt jelentett.
Az üzemet változatlan feltételekkel lánya, Schillinger Franciska vette át (feltehetően névleg).
Az 1930-as években öreg mentőautók karosszériáit cserélték le, ezen kívül a Gázműveknek is készítettek kisteherautó-felépítményt Adler alapokra. 1938-ban a Concours d’Elegance szépségversenyen egy Schillinger-karosszériás DKW arany szalagot nyert.
Fülpesi György, aki az 1950-es évektől az Ikarus autóbuszgyárnál dolgozott 1935-1938 között, mint inas, majd segéd volt alkalmazásban a Schillinger-féle műhelyben. Visszaemlékezései szerint akkoriban a szerkesztő Szilágyi Géza volt, aki későb átment az Uhri céghez. Összesen öt lakatosinas, három bognárinas, három fényező és négy kárpitosinas dolgozott a mesterek – pl. Mildner József lakatosmester – keze alatt.
A Schillinger-féle műhely a második világháború után talpraállt, de az államosításokat nem kerülhette el.
Az államosítások után Schillinger Franciska a Gödöllői Mérőműszergyárban helyezkedett el, mint könyvelő. Schillinger Gyula 1956. végén hunyt el.

Reklám 1921-ből


A Király Automobil Rt standja az 1925-ös Budapesti Nemzetközi Automobilkiállításon. A Buick túrakocsik előtt tábla hirdeti, hogy a karosszériákat Schillinger Gyula szállította (Forrás: Közantal Ákos)


Austro-Daimler 1926-ban Schillinger-felépítménnyel


MÁG Magosix egy 1926-os kiállításon. Forrás: Országos Széchenyi Könyvtár


Rába-alapokra épített autóbusz-terve 1938-ból (Forrás: Győr-Sopron-Moson Megyei Levéltár)


Forrás: Győr-Sopron-Moson Megyei Levéltár

Küldd el barátaidnak!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.