Győri Általános Közlekedési Vállalat (Győr)

A Star-garázst Békeffy Elemér és Csillag István alapította 1926-ban. Békeffy Elemér részt vett a Budapesti Autóbusz-közlekedési Rt megalapításában is.
Az amerikai Studebaker és a magyar Weiss Manfréd helyi képviselete mellett a Star-garage bekapcsolódott az autóbusz-közlekedés megszervezésébe. A Star-garage társvállalata, a Győri Általános Közlekedési Vállalat révén indult meg Győrben a menetrendszerű autóbusz-közlekedés 1926 nyarán 16 autóbusszal. 1932-ben már a soproni buszjáratokat is ez a cég üzemeltette. Az autóbuszok felépítményét már ekkor saját maguk készítették. A ’30-as évek második felében kezdtek bele acélszerkezetű felépítmények gyártásába. Erről 1940-ben így írtak:
„Bátorkodunk megjegyezni, hogy … karosszériáink a gyakorlati tapasztalat után készülnek, miután mi a karosszériákat nemcsak építjük, hanem saját üzemünkben nagy részét fel is használjuk. Így tehát a gyakorlatban be is mutathatjuk, hogy cca 5 évvel ezelőtt készített acélvázas karosszériákon még ma sincs egyetlen repedés sem. Ugyancsak megtekinthető üzemünkben egy két évvel ezelőtt általunk gyártott 33 személyes acélvázas karosszéria, amely katonai szolgálatra volt bevonulva, szolgálat közben teljesen felborult. A karosszéria ennek dacára oly kis mértékben sérült meg, hogy sehol a hegesztés el nem repedt, és az egész karosszéria-javítás néhány órai munkával rendbehozható volt. Ennek oka főleg abban rejlik, hogy a karosszériákat mi nem pontonként hegesztjük, hanem minden varratot végighegesztünk, miáltal kisebb méretű idomvasakat tudunk felhasználni és így más karosszériákhoz viszonyítva konstrukciónk sokkal szilárdabb és mégis könnyebb.
Bátorkodunk megjegyezni, hogy az elmúlt évben különböző teheralvázakra cca 40 db karosszériát építettünk”.
A Star-garage az államosításokig fennmaradt.Rába alapokra épített acélvázas karosszéria (Forrás: Győr-Sopron-Moson Megyei Levéltár)(Forrás: Győr-Sopron-Moson Megyei Levéltár)(Forrás: Győr-Sopron-Moson Megyei Levéltár)(Forrás: Győr-Sopron-Moson Megyei Levéltár)

Küldd el barátaidnak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük