Schillinger Gyula (Budapest)

Schillinger Gyula (1872-1956) polgári iskolát végzett, majd végigjárva a szamárlétrát, inasból kárpitosmester lett. 1901-ben megházasodott. Felesége, Hónig Bella Baranyamágocsról származott. Három lányuk született.
Schillinger Gyula 1916-ban nyitotta meg „automobil felsőrész” készítéssel foglalkozó műhelyét Angyalföldön, az Üteg u. 7-9. szám alatt. Az 1920-as évek elején sikerült megállapodni a Király Automobil Rt-vel, amelynek következtében a jól fogyó Buick alvázakra a Schillinger cég készített felépítményeket. 1924-ben egy reklámgyanús hír már arról számol be, hogy egy szezon alatt 50 „kombiné” karosszériát készített. Ezen kívül Minerva, Hispano-Suiza, Austro-Daimler, Mercedes-Benz és MÁG alapokra épített munkáiról is írtak a korabeli lapokban.
A siker azonban nem bizonyult tartósnak, s 1929-ben a műhely csődöt jelentett.
Az üzemet változatlan feltételekkel lánya, Schillinger Franciska vette át.
„Schillinger Franciska 1907-ben született, 1938-ban házasodott Gergely Lászlóval, és 2003-ban halt meg Israelben. Érettségi után rögtön beállt a vállalkozásba dolgozni, ahol később nagyon örültek férjének, aki évekig a Renault gyárban dolgozott gépészmérnökként” – emlékezett vissza Gergely Katalin, Franciska lánya.
A Schillinger műhelyben az 1930-as években öreg mentőautók karosszériáit cserélték le, ezen kívül a Gázműveknek is készítettek kisteherautó-felépítményt Adler alapokra. 1938-ban a Concours d’Elegance szépségversenyen egy Schillinger-karosszériás DKW arany szalagot nyert.
Fülpesi György 1935-1938 között, mint inas, majd segéd volt alkalmazásban a Schillinger-féle műhelyben. Visszaemlékezései szerint akkoriban a szerkesztő Szilágyi Géza volt, aki később átment az Uhri céghez. Összesen öt lakatosinas, három bognárinas, három fényező és négy kárpitosinas dolgozott a mesterek – pl. Mildner József lakatosmester – keze alatt.
A Schillinger-féle műhely a második világháború után talpraállt, de az államosításokat nem kerülhette el.
Az államosítások után Schillinger Franciska a Gödöllői Mérőműszergyárban helyezkedett el, mint könyvelő.

Köszönjük Schillinger Gyula unokájának, Gergely Katalinnak és Fülpesi Györgynek a segítséget.

Küldd el barátaidnak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük