Szabadi Kálmán: Festival

A 81 éves korában, 2010 telén elhunyt Szabadi Kálmán leginkább hajókonstruktőrként volt ismert, ám egy remek kisautót is készített.

Szabadi gyermekkorában szemtanúja volt a Zeppelin-féle léghajó hazai látogatásának. Ez az esemény irányította érdeklődését a műszaki dolgok felé. Grafikus és ipari formatervezőként végzett, s 1948-tól filmplakát- és díszletfestőként dolgozott a Fővárosi Mozgóképüzemi Vállalatnál, majd a Hunnia Filmgyárban. Ezen kívül részt vett a Duna oldalkocsi tervezésében, amelyet a Váci Dunai Hajógyár készített nagy sorozatban.

Érdeklődéssel figyelte az ’50-es évek törpeautó-kezdeményezéseit, s négy éves munkával, 1960-ra elkészült saját konstrukciójával. A sirályszárnyas kétüléses törpeautót a Váci Dunai Hajógyárban állította össze. A Festival nevű szerkezet meghajtásáról 300 cm3-es BMW Isetta motor gondoskodott, míg a rugózást Pannonia-teleszkópokkal oldották meg.

Mivel akkoriban a hulladék-hasznosítás igen divatos téma volt, Szabadi és kollégája, Olly Dezső műgyanta helyett házilag készült “spéci” műanyagot alkalmaztak. Ennek alapanyaga faforgács volt, amit acetonnal kezelt disznózsírral, csirketollal, nitrolakkal és festékkel kevertek (!). Ebből a formázható anyagból készült a jármű osztott, – az alsó részen oldalt, a felső részen felfelé nyíló – ajtókkal ellátott kocsiszekrénye. Szabadi néhány évig használta szép formájú autóját, majd túladott rajta.

Ám a történet itt nem ért véget. Az új tulajdonos összetörte a kocsit. A roncs visszakerült Szabadi Kálmánhoz, aki egy mozgássérültnek új, kisbusz felépítményt készített. Sajnos erről a felépítményről egyelőre nem került elő korabeli fotó, ám a 2014-ben megrendezett Szabadi Kálmán életmű kiállítás kapcsán kiderült, hogy létezik a járműnek egy papírmasé modellje. Maga a jármű az 1980-as években egy BMW gyűjtőhöz került, ahonnan néhány évvel ezelőtt mentette meg egy, a magyar járművek iránt elkötelezett magángyűjtő. Az érdekes kisbusz 2012-ben az Oldtimer Expo rendezvényen a magyarjarmu.hu standján szerepelt, ahol óriási sikert aratott. A rendkívül rossz állapotú felépítmény helyreállítása folyamatban.

Küldd el barátaidnak!
, , ,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük