Nova

Az 1920-as évek második felének rövid életű virágzását kihasználva a Kistarcsai Vasútfelszerelési Gépgyár motorkerékpár-gyártásra is berendezkedett. Azonban gyorsan kiderült, hogy a Nova iránt nem elég nagy a kereslet, így a motor karrierje alig két évig tartott.

Az 1920-as évek közepe a magyar automobilizmus rövid életű virágkora volt. A motorkerékpár-piac is fejlődésnek indult, a márkák színes kavalkádjában már néhány hazai gyártmány is feltűnt.
1925 végén a Méray testvérek műhelyét átvette a Magyar Acélárugyár, majd alig 1-2 hónap telt el és máris új plakátok tűntek fel Budapesten: „Nova, korunk közlekedési eszköze”, hirdették a színes feliratok.
A kistarcsai Gép- és Vasútfelszerelési Gyár Rt. már az első világháború előtt bekapcsolódott a magyar motorizációba autóbusz-karosszériák építése révén. 1926 tavaszán pedig a gyárigazgató fiai, Andor, a friss okleveles gépészmérnök és testvére, Miklós ötlete nyomán motorkerékpár-gyártásba fogtak. A Nova márkanevű motorkerékpárokat nemcsak az előbb emlegetett plakátokkal népszerűsítették. Fényűző bemutatótermet rendeztek be Budapest belvárosában, a Liszt Ferenc téren s megnyerték Horthy Miklós fiát, Istvánt gyári versenyzőnek.
A Nova műszaki megoldásaiban a Méray motorokat követte: angol, 175-1000 köbcentis Blackburne és JAP erőforrásokat kínáltak, háromsebességes Moss váltóval és Bosch mágnessel. A teljes képhez az is hozzátartozik, hogy nagyobb, kéthengeres motorral szerelt Nováról eddig még nem került elő fotó.

1927-ben a Ganz Danubius vállalat felvásárolta a Gép- és Vasútfelszerelési Gyár részvénytöbbségét, s rövid idő alatt beszüntette a termelést Kistarcsán. Ezzel a Nova motorok pályafutása is véget ért.

1927 novemberében egykori dolgozók Speed Motorkerékpárüzem néven kis műhelyt alapítottak, ahol a megmaradt raktárkészletet is kiárusították.
Sajnos pontos statisztika nem áll rendelkezésre arról, hány Nova készülhetett, de a korabeli állomány- és eladási statisztikák alapján nagyjából 100 darabra lehet saccolni a termelést.

Küldd el barátaidnak!
, , ,

1 thought on “Nova

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük