KMB

A Kiss Motorközpont Budapest nevű vállalkozás 1936-ban készített néhány motort, amely a korabeli német divatot követte. Később kismotorokkal is próbálkoztak.

A Kiss M. Antal és Fia Motorközpont, avagy rövidítve KMB (Kiss Motorközpont Budapest) 1927-ben alakult Budapesten a Vörösmarty és az Aradi utca sarkán, de Kiss M. Antal már korábban is foglalkozott motoros járművekkel. A cégalapító 1935-ben elhalálozott és fia, Károly vitte tovább az üzletet. Főleg alkatrészárusítással és javítással foglalkozott a cég, de a német D-Rad motorkerékpárokat is kínálták. Ezen kívül Károly új üzletágat is bevezetett: a motorkerékpár-gyártást.
1934-ben „egy darab 350 kcm-es kerékpármotor készült… A motort egy év alatt kipróbálták és miután az minden tekintetben jónak bizonyult a cég elhatározta, hogy üzemében motorkerékpárokat fog készíteni. A gépek a sebességváltón, a világítási és gyújtóberendezésen, karburátoron és olajpumpán kívül kizáróan a magyar ipar termékei és a szükséges öntéseken kívül teljesen a „Motorközpont” műhelyében készülnek” – szólt az első híradás 1935 végén.
1936-ban azután megjelent az első szériaérett KMB 350. „A 70x 90 mm furat-löketű gép motorja egyhengeres oldalvezérelt 348 kcm űrtartalmú és levehető hengerfejjel, tokozott szelepekkel van ellátva. A váz acélöntésű muffozásokkal készült precíziós acélcsövekkel, a motor kissé dűlt alakban nyert elhelyezést. Sebességváltója 4 fokozatú angol Burmann gyártmány, Cordatic gumi, állítható kormány beépített kormányszorítóval, teljesen automatikus Pilgrim olajpumpa, Bosch akkumulátor gyújtás, villanykürt, nagy 16 mm-es Bosch reflektor, országúti, városi és ködlámpa, kormányról kezelhető bilux kapcsolású világítás, Amal gázosító egészítik ki az elefántcsontszínűre zománcozott masinákat” – írták a korabeli lapok. Sőt „a gép iránt már külföldről is mutatkozik érdeklődés, aminek látható jele, hogy a gép gyártási jogát egyik szomszédállam is megvásárolta” állította az egyik tudósítás. Ennek ellenére a korabeli eladási statisztikák csupán néhány darab eladását regisztrálták.
Mégis, egy 1942-es bélyegzővel ellátott prospektus, amely a KMB műhelyt hirdette, még közölte a 350-es KMB fényképét. A KMB cég másik gyártmánya az 1941-ben bemutatott 98 köbcentiméteres kismotor volt levehető alumínium hengerfejjel, 15 Wattos Bosch villanyberendezéssel.

Mentés

Küldd el barátaidnak!
,

1 thought on “KMB

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük