Szabolcs és Nyírség kisáruszállító

DSC_3436
Egy vidéki termelőszövetkezet az 1960-as években a Tünde robogó, majd a Pannonia motorkerékpár motorjával készített áruszállítókat.

A Szabolcs áruszállítót a Nyíregyházi Vas- és Fémipari Ktsz. gyártotta 1962-től  1965-ig. A típus fejlesztése 1960-ban indult, ’61-ben Danuvia motoros prototípussal próbálkoztak, de a hűtés megoldatlansága miatt a szériába már a 175 köbcentiméteres, kényszerhűtéses Tünde blokkot építették.

Autó-Motor, 1961 április: Bemutatkozik a Szabolcs
Autó-Motor, 1961 április: Bemutatkozik a Szabolcs

1962 őszén nyolcdarabos próbaszériát készítettek, mind a nyolcat lemezdobozos felépítménnyel. A sorozatban már kétféle felépítménnyel lehetett rendelni: deszkázott plató ponyvával és csukható fémdobozzal, melyeket hat csavar fogott az alvázhoz a könnyű cserélhetőség végett.. A Szabolcs alváza erősen túlméretezett, acélcsövekből és lemezidomokból állt. Benzintartálya az ülés alatt volt elhelyezve, első felfüggesztése Pannónia rugóstagokkal szerelt Earles-rendszerű volt. A Szabolcsokat kétféle színösszeállításban árulták: szürke-kék kalapácslakk, illetve vajszín-zöld kalapácslakk. Az áruszállító több alkatrészét más típusokból adoptálták, pl. Wartburg féltengely-gumitárcsa, Pannónia benzincsap, lámpa.

A típusból havonta 30-40 darab készült, 1965-ben a Tünde blokk gyártásának leállítása miatt befejezték a Szabolcs gyártását is.

Műszaki adatok

Pontos típus T175
Raksúly [kg] 200
Önsúly [kg] 250
Lökettérfogat [cm3] 174
Porlasztó torokátmérője [mm ] 24
Legnagyobb teljesítmény [Le] 8
Furat/Löket [mm] 62/57,5

Nyírség

A Szabolcs gyártásának 1965-ös leállítása után az üzemben áttértek a Pannónia motoros Nyírség áruszállító előállítására. A típus alváza, futóműve megegyezett a Szabolcséval, azonban ez zárt vezetőfülkét kapott, melynek teteje egyszerűen leszerelhető volt.szabolcs
Autó Motor, 1962. október 21.

 

Mentés

Küldd el barátaidnak!
, , , , ,

5 thoughts on “Szabolcs és Nyírség kisáruszállító

  1. A Nyírség kisárúszállító alváza semmiben, a futóműve csak részben egyezett meg a Szabolcs kisárúszállítoéval.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük