MITÉSz

A Munkások Ipari Termelő és Értékesítő Szövetkezete Motor és Gépgyár rövid működése során motorkerékpár-gyártással is próbálkozott

A Munkások Ipari Termelő és Értékesítő Szövetkezete (MITÉSz) 1945. július 27-én jött létre. Alapítói a Kovács Gyula-féle csónakmotor-gyár egykori dolgozói voltak, s annak XI. kerületi Fehérvári út 98. alatti telepén működött. A Szövetkezet az Elhagyott Javak Kormánybiztosságával 1946. december 1-én kötött bérleti szerződést.

„A Kovács Motor és Gépgyár budapesti bejegyzett cég a tulajdonos eltávozása folytán a fenálló rendeletek értelmében elhagyott javaknak minősíttetett és az illetékes Kormánybiztos úr annak bérbeadása iránt intézkedett. Minthogy az ostrom alatt rombadőlt és elpusztult gyárat e cég régi munkásai a legnagyobb nélkülözések között valóban áldozatos munkával romjaiból újjáépítették és a maguk sorából választott vezetők együtt az üzemet már f. évi május hó elején megkezdették, abból a célból, hogy a munkások a gyárat kibérelhessék, alapították meg a fentemlített szövekezetetet… A Szövetkezet tárgya: tagjai egyéni és közös gazasági érdekét, valamint táradalmi felemelkedését a kölcsönösség alapján előmozdítani, nyersolaj, benzin és elektromotorok ipari (szerszám) gazdasági gépek és eszközök, csónak és hajótestek gyárszerű előállítása, javítása és eladása, szakmabeli üzemi munkák vállalása, vagy megbízásból való tovább folytatása útján” olvasható a cégbírósági iratokban. Sajnos ennél többet eddig nem sikerült kideríteni a cég működéséről.

Ide másolom az Az 1947. novemberében megválasztott elnökség névsorát, hátha valakinél felbukkannak használható információk:
Ötömösy István, gépészmérnök, XI Verpeléti u 4-6.
Berényi László, motorszerelő, Érdliget.
Kállai Imre, autószerelő.
Csörgei János, motorszerelő, Érdliget.
Bodrogi Péter, lakatos, XIII Gömb u 34.

1948 márciusában vállalatvezetőt rendeltek a Szövetkezethez. Egy évvel később már arról írt a Magyar Technika, hogy a MITÉSz sebességváltók és fogaskerekek gyártására tért át. Októberben a 351/1949 számú minisztertanácsi határozat nyomán a MITÉSz átalakult; megszületett a „Fogaskerékgyár Nemzeti Vállalat” fogaskerekek és hajtóművek gyártására. Később ez a cég beolvadt a Hajtómű és Felvonógyárba (később Hajtómű és Festőberendezések Gyára). Érdekesség, hogy a HAFE 1947-ben átvette a Mátra motorok gyártását, de csak nullszériáig jutottak.

A MITÉsz megpróbálkozott motorkerékpárgyártással is. Az Autó című lap 1950. október 1-jei számában egy olvasói levélre válaszolva azt írta: „Az MMG motorkerékpárt a BMG-ből fejlesztette tovább a Mitész cég, amely ezt a gépet egy ideig gyártotta. Kétütemű, lapos dugattyús, 125 köbcentiméteres motor, teleszkópikus rugózás, központi fékdobok jellemezték ezt a magyar gyártmányú kismotort, amely azonban már régebben nem készül.”
A Pénzintézeti Központ 1949. október 26-án jelentette, hogy a MITÉSz vette át az államosított Bartha Szabolcs Gépgyár felszereléseit. Ez azonban valószínűleg csak formalitás volt. Az MMG egyik fennmaradt szórólapján „1948” szerepel évszámként, illetve az is árulkodó, hogy a „három éves terv keretében” készült ez a motorkerékpár – tehát 1947-1949 közti időszakról lehet szó. A képet tovább árnyalja, hogy egy restaurált MMG motorkerékpár váznyakában egy betű – négy számos rendszámkombináció olvasható, amely 1945-1946 között volt használatban. A BMG 1945 után is gyártott motorkerékpárokat, s Bartha Szabolcs csak 1948-ban hagyta el az országot. Röviden összefoglalva: az MMG motorkerékpárok története még homályos 🙂

A korabeli leírás szerint: „125 ccm, állóhengeres, 2 ütemű blokkmotor, levehető könnyűfém hengerfejjel. Egy kipufogócső, szétszedhető könnyen tisztítható hangtompítóval. Nagyméretű, olajbanfutó, dörzstengelykapcsoló, lábbal működtethető 3 fokozatú sebességváltó, berugós motor. Egy emeltyűs „Krolupper” gyártmányú porlasztó, lendkerékgyújtás, nagyméretű fényszóró kettős fénnyel. Extra erős, hidegen húzott acélcsőváz, lágy rugózást biztosító első teleszkóp villa. Modern 10 lt. áramvonalas nyeregtank, benzinszűrővel. 1/2 x 5.16 láncmeghajtású kerék, 2.5×19 drótperemes gumikkal szzerelve. Mindkét keréken nagyteljesítményű belső expanziós dobfék. Középstander csomagtartóval és szerszámtáskával. Kényelmes lengőnyereg… Gyári lerakat: Guruby Márton István”.


Korabeli prospektus-kép


Restaurált MMG Fazekas Tamás gyűjteményéből gyújtásfedél-hiánnyal. Fotó: Ocskay Zoltán


Felújításra váró MMG Péli Tibor gyűjteményéből. Fotó: Ocskay Zoltán

Történeti lábjegyzet. A MITÉSz tervbe vette a Surányi-féle törpeautó gyártását is. Prospektust is készítettek, de végül ebből a tervből nem lett semmi.
  

 

Források:
– Autó
– Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Archívum
– Budapest Főváros Levéltára, cégbírósági iratok, Cg 48847/1945
– Hajtóművek és Festőberendezések Gyárának története. Bp, 1987

Küldd el barátaidnak!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük